De leukste markten in Normandië

Dit zijn de gezelligste markten in Normandië

Wat is er leuker dan ’s ochtends rondslenteren met je rietenmand over een typische Franse markt in Normandië? Ontdek de lokale streekproducten, bijzondere kazen, seizoensproducten en proef de verse Normandische lekkernijen direct uit de zee en van het platteland. Wij hebben een lijstje gemaakt met de leukste en mooiste markten in Normandië.

LEES OOK: de 10 mooiste bezienswaardigheden in Normandië

Caen, Place Saint-Sauveur (Calvados)

Een gezellige markt op vrijdagochtend in Caen voor de echte visliefhebber! Op deze markt aan het Place Saint-Sauveur op het oudste plein van de stad hebben vis- en schaaldieren een centrale plek, van spinkrabben tot sint-jakobsschelpen, vers gevist aan de kust van Ouistreham. Naast verse vis- en schaaldieren vinden koopjesjagers wat ze zoeken op de stands van tweedehands dealers. Ga niet weg zonder langs de kaasmakers te gaan die u kennis laten maken met de beroemde Normandische kazen: Camembert, Pont-L’Evêque, Livarot en Neufchâtel!

In de buurt van Caen vind je ook de leuke vismarkt van Courseulles-sur-Mer (elke ochtend) en de markt in Bayeux (zaterdagochtend).

Saint-Pierre-sur-Dives (Calvados)

Een van de meest authentieke markten in Normandië is de markt in het stadje Saint-Pierre-sur-Dives. In de middeleeuwse markthal staan de marktverkopers elke maandagochtend klaar met hun typische Normandische streekproducten, zoals room, eieren, kaas, honing of zelfgemaakte taartjes en jam.

Trouville-sur-Mer (Calvados)

Deze markt in Trouville is al bijna een eeuw lang één van de beroemdste markten aan de Côte Fleurie. Op woensdag en zondagochhtend worden de marktkramen uitgestald langs de rivier de Touques. De makreel is dé specialiteit van Trouville-sur-Mer, dus vergeet die zeker niet te proeven.

In de buurt van Trouville-sur-Mer vind je ook de traditionele markt van Honfleur (zaterdagochtend) en de markt van Pont-L’Évêque (maandagochtend).

LEES OOK: de leukste campings in de Calvados

Saint-Hilaire-du-Harcouët (Manche)

Deze typische markt in Saint-Hilaire-du-Harcouët, in het hart van het departement de Manche, staat bekend om zijn ‘galette-saucisse’, een soort lokaal worstenbroodje. Een kleine knusse markt op woensdagochtend met veel lokale streekproducten.

Cherbourg-en-Cotentin, Place de Gaulle (Manche)

Iedere donderdag vind je op het Place de Gaulle de markt van Cherbourg. Tegenover het prachtige theater, wordt iedere donderdag een markt gehouden met lokale producenten. Er zijn veel groente- en fruitkramen met producten uit de Val de Saire. Marché

Ook de markt in Coutances, markt in Saint-Lô en de twee markten in Barneville-Carteret zijn zeker de moeite waard.

Granville (Manche)

Op zaterdagochtend ontmoeten lokale vissers en marktverkopers elkaar op de overdekte markt van het stadje Granville, die het label ‘erfgoed van de 20e eeuw’ heeft gekregen. Lokale vis- en schaaldieren, als oesters, kreeft en bulots hebben een centrale plek tussen de marktkramen. Doordat de markt aan zee ligt, is het een grote favoriet.

Buchy (Seine-Maritime)

Een van de oudste traditionele markten in de regio (sinds 1227), is deze markt in Buchy. Elke maandag kun je terecht op de boerenmarkt met typische boerenproducenten uit de Pays de Bray. Tussen de marktkramen is er veel gevogelte en kaas, met natuurlijk de wereldberoemde Neufchâtel.

Rouen, Place Saint-Marc (Seine-Maritime)

Op het Place Saint-Marc in de stad Rouen, op loopafstand van de kathedraal van de stad, vindt 4x per week (dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag) deze traditionele markt in Rouen plaats. Het is een van de grootste markten in de omgeving. Je vindt er een ruim aanbod verse groenten, fruit, vlees, vis- en schelpdieren. Op zondag vind je naast de bekende streekproducten uit Normandië ook brocante spullen en tweedehands kleding.

In het departement Seine-Maritime zijn de markt van Harfleur en de markt in Gournay-en-Bray ook de moeite waard om te bezoeken.

LEES OOK: de 10 beste hotels in Rouen

Dieppe (Seinie-Maritime)

Een markt bezoek op zaterdagochtend in het centre-ville van Dieppe mag niet ontbreken aan de lijst. De markt van Dieppe is de mooiste markt van Normandië en in 2020 geëindigd op de 8e plek van ‘De mooiste markten in Frankrijk’. Je vindt er 200 marktkramen, waarvan uiteraard veel viskramen met onder andere tong of de ‘Lisete à la dieppoise’, gemarineerde makreel, een specialiteit uit de stad Dieppe. Zeven dagen per week is de Quai Henri IV dé plek voor visliefhebbers.

Pont-Audemer (Eure)

Te midden van de straatjes van het dorp Pont-Audemer, ook wel het Venetië van Normandië genoemd door de rivier de Risle die door het dorpje heen stroomt, wordt iedere maandag en vrijdag een markt in Pont-Audemer gehouden. Je vindt er zoals gewoonlijk op de typische Franse markten een verzameling van producten van de boerderij, fruit en seizoensgroenten. Vergeet niet om een mirliton te kopen op de markt, een zoete lekkernij en specialiteit uit de omgeving.

Neubourg (Eure)

Op het platteland van het departement Eure, in het plaatsje Neuborg, komen lokale producenten bijeen met groente van het seizoen op de markt van Neuborg. Aan het einde van het jaar worden hier ook markten voor foie gras georganiseerd.

Saint-Opportune-La-Mare (Eure)

In het hart van de Marais Vernier, staat Sainte-Opportune-La-Mare iedere zondag, van januari tot april, in het teken van de appel en andere boerenproducten. Producenten uit de hele regio verzamelen zich op het dorpsplein van Saint-Opportune-la-Mare.

Voor echte fijnproevers is de boerenmarkt in Cormeilles op zaterdagochtend ook een aanrader.

Domfront-en-Poiraie (Orne)

Ontdek deze prachtige markt in Domfront-en-Poiraie tijdens een bezoek aan de middeleeuwse stad Domfront. Elke vrijdagochtend is het genieten op deze kleurrijke markt met lokale gezelligheid en lekkernijen aan la Place Général-de-Gaulle.

LEES OOK: de mooiste natuurhuisjes in Normandië

Carneille (Orne)

Elke eerste zondag van de maand komen marktverkopers en producenten uit de hele regio samen in de boterhal van Carneille. Proef de lokale streekproducten, zoals een heerlijk stukje camembert kaas, één van de meest bekende specialiteiten uit Normandië. Tijdens de zomermaanden wordt de markt in Carneille ook op vrijdag gehouden.

Alençon (Orne)

En tenslotte de laatste markt in Normandië op de lijst, is deze markt in Alençon, op het Place de la Magdeleine in centre-ville, aan de voet van de Notre-Dame en vlakbij de overblijfselen van de vestingswerken. Het is de grootste markt van de stad, die elke zaterdag wordt gehouden.

Breng ook een bezoekje aan de markt van Bagnoles-de-l’Orne en de markt van l’Aigle tijdens een verblijf in het departement Orne.

LEES OOK: op deze dagen is er markt in Normandië

Lees ook

Over Redactie Normandie.nl

Dit bericht is gepubliceerd door de redactie van Normandie.nl. Heb je vragen of opmerkingen of wil je adverteren bij ons? Neem dan contact op.